perjantai 23. syyskuuta 2011

On joskus parempiakin aikoja ollut. Autotkin tehtiin tyylillä.

 

 

Spirit of Ecstasy on koristanut Rolls-Royceja jo sata vuotta.

RR 005

Rolls-Roycen enkeliä muistuttavan keulakoristeen esikuva oli nainen nimeltä Eleanor Thornton.

Hänellä ei kuitenkaan ollut mitään tekemistä Rolls-Roycen autotehtaan johtajan kanssa, vaan hän oli The Car Illustrated -lehden päätoimittajan John Montagun rakastajatar. ­Montagu halusi vuonna 1910 Rolls-Royceensa keulakoristeen, joka kuvastaisi hänen rakkauttaan Thorntoniin. Tuloksena oli ­tunnettu ­siivekäs naishahmo. Muutamien muutosten jälkeen kuvanveistäjä Charles Sykes myi hahmon Rolls-Roycelle. Spirit of ­Ecstasy -niminen hahmo on koristanut ­tehtaan autoja vuodesta 1911 asti.

Rolls-Royce on maailman arvostetuimpia automerkkejä. Se on saanut nimensä Sir Frederick Henry Roycelta, joka valmisti ensimmäisen, kymmenhevosvoimaisen autonsa vuonna 1904, sekä autokauppias-kilpa-ajajalta Charles Stewart Rollsilta.

 

RR 001

Rolls-Royceja valmistaa Rolls-Royce Motor Cars, joka on BMW:n tytäryhtiö ja on vastannut Rolls-Royce autoista vuodesta 1996.

Autokauppias ja autonvalmistaja tapasivat 23. joulukuuta 1904, ja samana vuonna allekirjoitettiin Rollsin ja Roycen yhtiöiden välillä sopimus, jossa päätettiin kutsua kaikkia valmistettavia autoja nimellä Rolls-Royce ja näin Rolls-Royce-yritys perustettiin. Se, miksi yhtiön nimi on Rolls-Royce eikä Royce-Rolls, on vain sattumaa, koska nimijärjestys ratkaistiin arpomalla.

1990-luvun lopussa yhtiö ja sen tuotemerkit jaettiin monimutkaisten kauppojen seurauksena Volkswagenin ja BMW:n kesken. Vuoden 2003 jälkeen vain BMW saa käyttää tuotemerkkiä Rolls-Royce, kun taas Volkswagenin omistamilla entisillä Rolls-Royce-Bentley-tehtailla tehdään vain Bentley-merkkisiä autoja. BMW maksoi tuotemerkin ja RR-logon käyttöoikeudesta 40 miljoonaa puntaa.

Rolls-Royce Silver Shadow

RR 004

 

image

Rolls-Royce Silver Ghost on loistoautomalli, jota valmistettiin vuosina 1907-1925. Alun perin malli tunnettiin nimellä Rolls-Royce 40/50 h.p., korin valmisti Royce Manchesterissa ja myöhemmin Derbyn ja Springfieldin tehtaat Yhdysvalloissa. Alun perin ainoastaan yksi yksilö, korinumero 60551, rekisterinumeroltaan AX 201 sai virallisesti nimen Silver Ghost, mutta lehdistö omaksui tämän nimen ja kaikkia näitä malleja alettiin kutsua samalla nimellä. Silver Ghost oli Rollsin yritys tehdä maailman paras auto. Nykyään Silver Ghostia pidetään maailman kalleimpana autona ja vuonna 2005 sen arvo oli 35 miljoonaa dollaria.

Elokuvissa ei ole  Rolls-Roycejakaan säälitty

tv kuvia rolss 009
Beatles: John Lennon's 1965 "Psychedelic" Rolls-Royce Limo .

image

SOME INTERESTING FACTS ABOUT JOHN LENNON’S
ROLLS-ROYCE PHANTOM V. CHASSIS 5VD73

http://beatles.ncf.ca/rolls.html

http://www.taloussanomat.fi/porssi/kurssit

1 kommentti:

  1. Joo.... siinä niitä on Autoja - isolla aalla...!
    Siihen aikaan autotkin olivat Autoja...!
    Täällä niitä näkyy uusia 'Bentley'-merkkisiä talvi-ajo-harjoittelussa. Kovasti on rahakkaan näköistä 'Juhan-Tiimin' hommat jääradalla...!

    VastaaPoista