keskiviikko 21. syyskuuta 2011

Valkokärpässieni Amanita virosa

 

Julkaisin tämän valkoisen kärpässienen kuvan eilen facebookissa  nimellä  Herkkutatti, kuvasta oli kyllä Tykätty muttei kukaan ole korjannut että tämä ei ole herkkutatti vaan valkokärpässieni (Amanita virosa), tappavan myrkyllinen, melko yleinen ja Suomessa 1936 alkaneen tilastoinnin jälkeen eniten kuolemantapauksia aiheuttanut sieni.

valkonen kärpässieni 001

Tykkää

 

valkonen kärpässieni 002

Kärpässienille tyypillisiä piirteitä ovat irtotyviset heltat sekä nuorta sientä suojaava kalvo, joka sienen kasvaessa repeää jättäen lajista riippuen esimerkiksi laikkuja lakkiin tai renkaan jalkaan. Kärpässienten jalassa on yleensä tuppi ja niiden itiöpöly on enimmäkseen valkoista.

valkonen kärpässieni 003

Valkoinen kärpässieni sisältää amanita-nimistä myrkkyä, joka aiheuttaa hengenvaarallisen maksavaurion jo pieninä määrinä nautittunakin. Aina, jos on epäily sienen syömisestä, potilas tulee toimittaa lääkäriin. Sieni ei yleensä kasva hoidetulla pihanurmella, vaan sille tyypillinen kasvupaikka on tuore kangasmetsä, etenkin paksusammaleinen kuusimetsä ja korpikuusikko. Sieni voidaan sekoittaa syötävään herkkusieneen. Valkokärpässienen selvimmät tuntomerkit ovat kokonaan valkoinen väri, pysyvästi valkoiset heltat ja jalan tyveä ympäröivä tuppi. Herkkusieneltä tuppi puuttuu ja heltat tummuvat melkeinpä mustiksi sienen kypsyessä.

Lisää tietoa valkoisen kärpässienen vaarallisuudesta on Myrkytystietokeskuksen sivuilla: http://www.hus.fi/default.asp?path=1,28,824,2049,2265,2260,4592. Sivuilla on myös sienilista, jossa on lueteltu yleisimpiä ja kysytyimpiä sienimyrkytyksien aiheuttajia. Luetteloon on koottu vain osa sienistä, eikä se ole kattava. Jos et löydä sientä listalta tai olet epävarma sen myrkyllisyydestä, voit tarkistaa myrkytysvaaran Myrkytystietokeskuksesta. Myrkytystietokeskuksen puhelinnumero on (09) 471 977, ja se on auki 24 t/vrk kaikkina viikonpäivinä. Myrkytystietokeskus huomauttaa, että se ei pysty tunnistamaan sieniä puhelimitse annetun kuvauksen perusteella. Sienten tunnistamisessa voi sienikirjojen lisäksi käyttää apuna sieniasiantuntijoita, joita löytyy mm. sieniseuroista ja Marttaliitosta.

4 kommenttia:

  1. Sitähän sanotaan, että pitää poimia sellaisia sieniä jotka tuntee, siis kärpässieni... :)

    VastaaPoista
  2. Huu,pelottava sieni...komiat on kuvat!

    VastaaPoista
  3. Voi ityku, olisin mennen tullen tuon uskonut vaikka miksi herkulliseksi sieneksi. No, olenkin potentiaalinen sienillä vahinko-myrkyttäjä, joten ei siis mikään ihme, että olisin tuon ehkä poiminut...:)

    VastaaPoista